Меню
Остання редакція: 17 травня 2021

Закінчились курси підвищення кваліфікації аудиторів з сертифікації

14 травня 2021 року на базі Навчально-консультаційного центру «Інститут післядипломної освіти та дорадництва» Уманського національного університету садівництва завершили роботу курси підвищення кваліфікації аудиторів з сертифікації.

У сучасних реаліях євроінтеграції України все важливішим постає питання економічної співпраці з зарубіжними країнами. У сфері сільського господарства особливу нішу займає насінництво. З 2009 року Україна приєдналася до Схем сортової сертифікації насіння Організації Економічного Співробітництва і Розвитку (Organization for Economic Cooperation and Development — OECD). Це передбачає проведення сертифікації насіння за методикою ISTA — Міжнародної асоціації з контролю за якістю насіння (International Seed Testing Association).

Впродовж проведення занять, слухачі курсу ознайомились з міжнародними та вітчизняними організаціями в галузі насінництва і насіннєзнавства та їх діяльністю.

Було розкрито новітні правки «Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал», Закону України «Про насіння і садивний матеріал», «Порядку видачі, скасування, тимчасового зупинення дії свідоцтва аудитора із сертифікації (агронома-інспектора)». Розглянуто методику визначення посівних якостей насіння згідно ISTA та порівняно її з вітчизняним державним стандартом ДСТУ 4138-2002.

Вітаємо слухачів курсів з успішним завершенням навчання та отриманням Свідоцтва про підвищення кваліфікації Уманського національного університету садівництва.

 

 Жанна Новак, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології імені І.П. Чучмія