Меню
Остання редакція: 26 вересня 2019

Участь науковців Уманського НУС в обласній нараді

24 вересня Департаментом агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації в м. Звенигородка проведено нараду на тему: «Здійснення заходів, направлених на локалізацію та ліквідацію вогнищ небезпечного карантинного буряну – амброзії полинолистої та надання дорадчих послуг суб’єктам господарювання та сільському населенню». До участі у нараді запрошені представники ОТГ, сільських та селищних рад, фермери, кооператори, начальники структурних підрозділів з питань агропромислового розвитку районних державних адміністрацій Звенигородського, Лисянського, Шполянського, Катеринопільського, Городищенського, Корсунь-Шевченківського районів.

Відкрив нараду директор Департаменту агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації Ігор Колодка, у вступному слові визначив першочергові завдання та основні напрямки роботи, щодо ліквідації осередків амброзії полинолистої та надання дорадчих послуг сільському населенню.

З інформацією про проведені заходи по боротьбі з амброзією полинолистою виступив начальник управління агропромислового розвитку Звенигородської райдержадміністрації Юрій Піковський, який відзначив, що у 2019 році у районі проведено заходи по боротьбі з амброзією полинолистою  та іншими бур’янами  на суму 147 920 грн. Зокрема, на обкошування бур’янів та амброзії полинолистої у  місті Звенигородці – на 7800 грн, на території Вільховецької сільської ради – 29 200 грн.

Головний спеціаліст фітосанітарних заходів на кордоні Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області – Віталій Курінний в своїй доповіді зазначив про негативний вплив амброзії на здоров’я людини, а також зазначив ефективні заходи із знищення амброзії в межах населених пунктів. Боротьба з амброзією повинна бути постійною, тому, що цей бур’ян росте не один рік. Потрібно стабільно вести боротьбу з шкідливим бур’яном – амброзією полинолистою.

В ході обговорення даного питання Ігор Колодка наголосив, що боротьба з амброзією полинолистою повинна бути комплексною і передбачати проведення фітосанітарних заходів: контроль підкарантинної продукції, сертифікація такої продукції, локалізація вогнищ бур’яну, запровадження карантинного режиму, застосування агротехнічних (ліквідаційних) заходів (внесення гербіцидів, створення агрофітоценозів, механічне скошування тощо).

Окремим блоком були висвітлені питання надання дорадчих послуг суб’єктам господарювання, сільському населенню та проблеми кооперації.

Так, кандидат економічних наук, доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи, завідувач НКЦ «Інститут післядипломної освіти та дорадництва» Уманського НУС – Діана Нагернюк ознайомила присутніх із пріоритетними напрямами розвитку сільських територій, зокрема сільськогосподарською кооперацією та розвитком сільського зеленого туризму. Зазначила, що взаємопов’язаність аграрного і сільського розвитку базується  на узгодженні інтересів сільськогосподарського виробництва, сільських спільнот і сільської місцевості, які як відносно окремі самостійні підсистеми мають гармонійно взаємодіяти між собою у забезпеченні виконання галузевих і загальносуспільних функцій та реалізувати багатофункціональність сільського господарства і села.

Ольга Макушок кандидат економічних наук, доцент кафедри маркетингу, завідувач міжрегіональним навчально-практичним центром розвитку сільських територій НКЦ «Інститут післядипломної освіти та дорадництва» Уманського НУС в своїй доповіді наголосила на ролі міжнародних проектів технічної допомоги у розвитку сільськогосподарської обслуговуючої кооперації. Адже співпраця за міжнародними проектами і програмами завжди дає позитивні результати у об’єднанні зусиль дрібних товаровиробників для досягнення поставленої мети, прозорий механізм відбору претендентів для участі у конкурсі, виконання договірних зобов’язань.

Окрім того, на нараді розглянуто питання щодо проблем з організації охорони праці у фермерських господарствах.

У заключному слові Ігор Колодка підвів підсумки та подякував всім за плідну роботу.

Завідувач НКЦ "Інститут післядипломної освіти та дорадництва"  Уманського НУС

Діана Нагернюк